Hipertenzija – kodėl spaudimą matuotis būtina?

Terminas „hipertenzija“ nusako padidėjusi kraujospūdį. Ji gali būti įvairių rūšių: arterinė, veninė, portinė, intrakranijinė ir t.t. Vis dėl to terminas „hipertenzija“ dažniausiai naudojamas turint omenyje arterinę hipertenziją. Arterinė hipertenzija (kitaip dar vadinama hipertonija ar didelio kraujospūdžio liga) tai liga, kurios metu nustatomas ilgalaikis arterinio kraujo spaudimo padidėjimas.

PSO, pasaulio sveikatos organizacija

Paplitimas

PSO duomenimis [1] maždaug 1.13 milijardo žmonių visame pasaulyje serga didelio kraujospūdžio liga, 2015 metais kas 4 vyrui ir kas 5 moteriai buvo nustatyta ši liga. Dėl hipertenzijos išsivysto įvairios širdies ir kraujagyslių ligos, kurios yra dažniausia mirties priežastis pasaulyje.

Etiologija

Pagal etiologiją (priežastį) hipertenzija skirstoma į pirminę ir antrinę. Pirminės priežastis yra nežinoma, tokia hipertenzija serga apie 90% žmonių [2]. Antrinės hipertenzijos priežastis yra žinoma, dažniausiai tai yra gretutinė liga, išprovokavusi šį sutrikimą. Prie faktorių, dažniausiai provokuojančių antrinę arterinę hipertenziją priskiriami kardiovaskuliniai, hormoniniai, neurologiniai ir kiti sutrikimai bei pakitusi inkstų, kepenų ir kitų vidaus organų veikla.

Rūkimas, moteris rūko

Rizikos faktoriai

Kaip jau minėta, tiksli hipertenzijos priežastis 9 iš 10 atvejų yra nežinoma, todėl mokslininkai didžiausią dėmesį skiria būtent rizikos faktorių tyrimui. Jau sergantys šia liga pacientai yra apklausiami, stengiamasi išsiaiškinti kas galėjo lemti hipertoniją, ar žmogus turėjo žalingų įpročių, dirbo pavojingoje aplinkoje ir t.t. Šia tematika parašyta daugybė mokslinių publikacijų, 2003 metais didelį autoritetą turinčiame moksliniame žurnale „The Lancet“ pasirodė publikacija, [3] skirta pirminei hipertenzijai, kurioje apžvelgta daugybė prieš tai publikuotų mokslinių straipsnių. Susumavę rezultatus, mokslininkai nurodė pagrindinius rizikos faktorius, sukeliančius didelio kraujospūdžio ligą:

  • Viršsvoris (KMI virš 30 kg/m2)
  • Mažas fizinis aktyvumas
  • Rūkymas
  • Sutrikusi inkstų veikla, diabetas
  • Amžius virš 55 metų, vyriška lytis
  • Riebus ir daug druskos turintis maistas
  • Mažas kalio suvartojimas              

Ligos, sukeliamos padidėjusio kraujo spaudimo.

Hipertonija gali sukelti nemigą, įvairias širdies ir kraujagyslių ligas, insultą, infarktą, širdies ritmo sutrikimus bei daugybę kitų ligų [4]. Šios ligos yra labai pavojingos ir dažniausiai nepagydomos, tad į padidėjusį kraujospūdį reikia žiūrėti labai rimtai.

Omron M3 comfort, kraujospūdžio matuoklis, kraujo spaudimo matuoklis

Kraujo spaudimas turi būti nuolat sekamas

Kraujospūdis turi būti nuolat matuojamas ir sekamas, ypač jei jūs priklausote rizikos grupei (turite vieną ar kelis aukščiau išvardintus rizikos faktorius). Koks yra normalus kraujo spaudimas ir kaip jį taisyklingai išsimatuoti, išsamiai aprašyta šiuose mūsų straipsniuose: https://aceso.lt/blogs/straipsniai-patarimai/kaip-teisingai-matuoti-kraujo-spaudimahttps://aceso.lt/blogs/straipsniai-patarimai/kraujo-spaudimo-reiksmes

Šiai procedūrai skirtas prietaisas – kraujospūdžio matuoklis - yra nepamainomas norint kuo anksčiau nustatyti hipertenziją, ją kontroliuoti gydytojo pagalba ir taip išvengti sunkių ligų bei prailginti pilnaverčio gyvenimo trukmę.  Patikimų gamintojų kokybiškus kraujo spaudimo matuoklius geriausiomis kainomis galite išsirinkti svetainėje aceso.lt paspaudę šia nuorodą: https://aceso.lt/collections/spaudimo-matuokliai, o koks kraujospūdžio matuoklis tiks būtent Jums galite sužinoti perskaitę šį straipsnį: https://aceso.lt/blogs/straipsniai-patarimai/kaip-issirinkti-tinkama-kraujo-spaudimo-matuokli

Taigi, hipertonija yra labai pavojinga liga. Nepaisant to, kad jos simptomų galite net nepastebėti, ji gali išprovokuoti kitas pavojingas būsenas ar net gyvybei grėsmingas ligas. Vienintelis būdas aptikti hipertenziją ankstyvoje stadijoje - nuolat matuotis kraujospūdį ir laiku konsultuotis su gydytoju dėl gydymo pradžios.

Šaltiniai:

[1] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension

[2] https://www.joms.org/article/S0278-2391(05)01533-8/pdf

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673603133028

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673607612999


Palikti komentarą

Komentarai yra peržiūrimi prieš paskelbiant