Kraujo spaudimo reikšmės

Kraujo spaudimo reikšmės

Padidėjęs spaudimas (hipertenzija)- viena dažniausių ligų pasaulyje. PSO (pasaulio sveikatos organizacija) duomenimis, apie 1,13 milijardo žmonių pasaulyje serga hipertenzija. Nustatyta, kad hipertenzijos išsivystymo riziką didina nesaikingas druskos bei alkoholio vartojimas, viršsvoris, nepakankamas fizinis aktyvumas bei kiti faktoriai.

Negydoma hipertenzija sukelia tokius simptomus kaip galvos skausmas, dažnas kraujavimas iš nosies, spaudimas krūtinės ląstos srityje, mirgėjimas akyse, bendras silpnumas.Daugelis pacientų net ir jausdami minėtus simptomus, dažnai juos ignoruoja ir laiku nesikreipia į gydytoją, todėl hipertenzija lieka nediagnozuota. Dėl nuolatinio padidėjusio kraujo spaudimo vystosi kraujagyslių pažeidimas, kuris gali sąlygoti insulto ar infarkto išsivystymą. Laiku negydytos hipertenzijos pasekmės gali būti negrįžtamos, todėl svarbu kuo anksčiau ją nustatyti.

Reguliarus savo kraujo spaudimo matavimas padeda laiku aptikti hipertenziją pradinėje stadijoje ir tokiu būdu leidžia išvengti ligos komplikacijų. Turint kraujospūdžio matuoklį namuose, spaudimą įsivertinti yra gana nesudėtinga:

  • 120/80mmHg-130/80mmHg- optimalus kraujo spaudimas
  • 130/80mmHg-140/90mmHg- normalus aukštas kraujo spaudimas
  • >140/90mmHg – padidėjęs kraujo spaudimas

Jei matuojantis kraujo spaudimą, jis nuolat (kelias savaites iš eilės) būna >140/90mmHg, reikėtų susirūpinti savo sveikata ir kreiptis į gydytoją arba farmacijos specialistą.

Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad vienkartinis kraujo spaudimo padidėjimas nereiškia ligos. Jis gali padidėti dėl streso, susijaudinimo, fizinės ar emocinės įtampos. Tačiau jei padidėjęs kraujo spaudimas būna nuolat, reikėtų kreiptis į gydytoją, kuris nustatys diagnozę ir paskirs reikiamą gydymą. Padidėjusį kraujo spaudimą sureguliuoti padeda ne tik medikamentai, tačiau ir sveikas gyvenimo būdas: alkoholio suvartojimo mažinimas, metimas rūkyti, subalansuota mityba, fizinis aktyvumas.

Nesigydykite savarankiškai pasirinktais kraujo spaudimą mažinančias vaistais. Parinkti reikiamą vaistą jums gali tik sveikatos priežiūros specialistas, dažniausiai tam reikia atlikti medicininius tyrimus. Be to, padidėjęs kraujo spaudimas nebūtinai reiškia tai, kad Jūs sergate hipertenzija. Tai gali būti endokrininės, nervų bei kitų sistemų sutrikimo pasekmė, todėl labai svarbu pasikonsultuoti su gydytoju prieš pradedant bet kokį gydymą.


Palikti komentarą

Komentarai yra peržiūrimi prieš paskelbiant