Termometrai – kokie jie būna?

Žmogaus kūno temperatūra – vienas iš rodiklių, galinčių ne tik parodyti ankstyvus ligos požymius, bet ir padėti stebėti jos vystymosi ir gydymo eigą. Būtent todėl temperatūros matavimas yra vienas dažniausiai atliekamų medicininių tyrimų, su kuriuo jau pirmosiomis gyvenimo dienomis susiduria kiekvienas, o termometrą galima rasti kiekvienuose namuose. Tačiau, kaip ir visi medicininiai aparatai, termometrai būna įvairių rūšių.

 Mechaniniai termometrai

Mechaniniais termometrais yra vadinami tradiciniai stikliniai termometrai, turintys nedidelę gyvsidabrio arba spirito kapsulę. Abu šie termometrai veikia paprastos fizikos principu – termometrui šylant, jo viduje esantis skystis plečiasi ir kyla vamzdeliu, parodydamas matuojamą temperatūrą. Stiklinis termometras jau yra visiems gerai pažįstamas medicinos aparatas, tačiau tai nereiškia, jog jis neturi savo trūkumų. Vienas didžiausių – stiklinis termometras gali lengvai sudužti ir sužeisti juo besinaudojantį asmenį. Dėl jų trapumo šiuo metu vaistinėse pardavinėjami mechaniniai termometrai turi tik spiritines kapsules – gyvsidabrio kapsules turintys termometrai Lietuvoje yra draudžiami nuo 2008 – ųjų metų dėl jų keliamos apsinuodijimo rizikos [1]. Nepaisant to, vyresni žmonės vis dar ieško šių termometrų vaistinėse – jų teigimu, tokie termometrai tiksliausiai matuoja temperatūrą.

stiklinis termometras, mechaninis termometras, paprastas termometras

Elektroniniai termometrai

Senamadiškus stiklinius termometrus pamažu rinkoje keičia elektroniniai termometrai. Tai tokios pačios formos, kaip ir mechaniniai, termometrai, tačiau jų veikimas paremtas termorezistoriais – matuojamas šylančio metalo laidumo elektrai kitimas. Toks termometras yra žymiai pranašesnis už stiklinį savo greitumu – rezultatai sužinomi per porą minučių, o ir rezultatai pateikiami tikslesni. Elektroniniai termometrai taip pat gali būti turėti lankstų galą. Tai puikiai tinkantis termometras vaikams, nes lankstus galas leidžia lengviau pamatyti rodmenis matuojant mažesnių vaikų ir kūdikių temperatūrą išangėje [2]. Dar vienas privalumas – elektroniniai termometrai yra patvarūs ir kompaktiški, tad puikiai tinka dažnai keliaujantiems asmenims.

termometras, elektroninis termometras, elektroniniai termometrai, skaitmeniniai termometrai

Bekontakčiai termometrai

Šie modeliai rinkoje pasirodė visai neseniai, todėl gali pasirodyti svetimi ir per sudėtingi. Tačiau būtent tokie termometrai yra dažniausiai rekomenduojami specialistų. Jų rodmenys yra ne tik tikslūs, bet ir pateikiami per kelias sekundes. Šie elektroniniai termometrai yra tinkamiausi auginantiems mažus vaikus – ne tik dėl patogaus ir greito naudojimo, bet ir dėl galimybės išmatuoti paviršių ir skysčių, tokių kaip pienas, temperatūrą [3]. Bekontakčiai termometrai dėl savo universalaus, greito ir tikslaus veikimo yra dažniausiai naudojami medicinos įstaigose.

bekontaktis termometras, kontaktinis termometras, kuno termometras

Termometrai yra vieni labiausiai namuose praverčiančių medicininių įrankių. Nors daugeliui bekontakčiai termometrai dar yra didelė naujovė, jie yra geriausias pasirinkimas norintiems įsigyti naują termometrą.

Norėdami įsigyti kokybiškus NISSEI ar Little Doctor (LD) bekontakčius ar skaitmeninius termometrus už prieinamą kainą, sekite šias nuorodas:

https://aceso.lt/collections/kitos-prekes

https://aceso.lt/collections/kitos-prekes/products/nissei-mt-500-bekontaktis-termometras

[1] Nacionalinis visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Enrika Saplytė

[2] Jubran A. Kritinė priežiūra

[3] „Eurovaistinės“ farmacininkė Miglė Kazakevičienė


Palikti komentarą

Komentarai yra peržiūrimi prieš paskelbiant