Prieširdžių virpėjimas – ar tai pavojinga?

Širdies ir kraujagyslių ligų paplitimas

Širdis, žmogaus širdis

Pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenis širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė žmonių mirties priežastis [1]. Nuo šių ligų miršta net apie 18 mln. žmonių kasmet. Į šia ligų grupę įeina tokios būklės kaip aukštas kraujo spaudimas arba arterinė hipertenzija, žemas spaudimas (hipotenzija), tachikardija, neritmiška širdies veikla (aritmija), širdies permušimai, širdies nepakankamumas, miokarditas, perikarditas ir kitos širdies ligos [2].  Visos šios būklės gali provokuoti infarktą ir insultą, todėl labai svarbu jas diagnozuoti ir gydyti laiku. Nuo infarkto arba insulto miršta net 85% visų sergančių širdies ligomis pacientų.

Kas yra prieširdžių virpėjimas, kokios galimos komplikacijos?

Lėtinės širdies ligos, dažniausiai aukštas ir negydomas kraujo spaudimas gali išprovokuoti daugybę pavojingų būklių, viena iš jų – prieširdžių virpėjimas (PV). Tai širdies ritmo sutrikimas, kuomet širdis plaka nereguliariai, labai dideliu greičiu. PV metu dėl didelio širdies susitraukimo dažnio širdis nespėja prisipildyti krauju, todėl organizmas nepakankamai aprūpinamas krauju, taip pat didėja trombų susidarymo tikimybė. Dėl minėtų procesų PV metu apie 5-7 kartus dažniau formuojasi kraujo krešuliai, smarkiai didėja insulto tikimybė, o dėl nepakankamo minutinio širdies tūrio gali pasireikšti ūminis širdies nepakankamumas ar infarktas [3].

Prieširdžių virpėjimo simptomai

Skausmas, skausmas krūtinės srityje, širdies skausmas

Priklausomai nuo širdies ligos gali pasireikšti skirtingi prieširdžių virpėjimo simptomai. Dažniausiai dėl šiai būklei būdingo širdies nepakankamumo jaučiamas greitas nuovargis, galvos svaigimas, sumažėjęs fizinis pajėgumas. Sutrikęs pulsas lemia diskomfortą krūtinės srityje, gali būti jaučiami širdies permušimai, skausmas, neįprastai greitas širdies plakimas. Yra ir toks PV tipas kurio metu pacientas gali nejausti visiškai jokių simptomų, dėl ko liga gali likti nepastebėta net kelis metus [4]. Ūminiais atvejais pasireiškia stiprus skausmas krūtinės srityje (infarkto požymis) arba ūminis širdies nepakankamumas, dėl kurio sutrinka daugelio žmogaus organų veiklą.

Diagnositka

EKG, elektrokardiograma

Dėl to, kad prieširdžių virpėjimas, kaip ir praktiškai bet kokia aritmija, gali pasireikšti pacientui nejaučiant jokiu simptomų labai svarbu reguliariai tikrintis pas savo šeimos gydytoją arba kitais būdais stebėti širdies būklę. Manoma, kad net apie 70% PV lieka nepastebėti. Elektrokardiograma (EKG) nustato PV 100% tikslumu, tačiau Jūs galite ir patys įtarti šią būklę jei jaučiate aukščiau minėtus simptomus, Jūsų pulsas yra nuolat sutrikęs (ypač jei tuo metu kraujo spaudimas normalus), matuojant pulsą išmaniojo laikrodžio arba apyrankės pagalba įrenginiai rodo klaidas arba tiesiog nepavyksta to padaryti.

Microlife, microlife BP B3 AFIB, microlife BPB3, kraujospūdžio matuoklis microlife

Pažangūs kraujospūdžio matuokliai, tokie kaip pvz. „Microlife BPB3“ gali nustatyti prieširdžių virpėjimus (funkcija AFIB). Pagal statistiką, kuo senesnis žmogus tuo yra didesnė PV pasireiškimo rizika [5]. Prieširdžių virpėjimas pasireiškia 5% žmonių nuo 65 metų ir net 14% senjorų virš 85 metų. Taigi, mes rekomenduojame kraujospūdžio matuoklius su funkcija AFIB vyresniems pacientams, sulaukusiems 65-70 metų. Jeigu turite kraujo spaudimo matuoklį su šia funkcija ir matavimo metu nustatomas prieširdžių virpėjimas nedelsiant pasikonsultuokite su savo gydytoju. PV nustatymui ir kontrolei aceso.lt rekomenduoja rinktis gamintojo „Microlife“ spaudimo matuoklius, kadangi jų tikslumas yra patvirtintas klinikiniais tyrimais [6,7].

Žemesnio lygio kraujo spaudimo matuokliai (pvz. „Microlife BPA2“, „Omron M2 classic“, „Omron M3 comfort“) nustato tik pulso aritmijas. Prieširdžių virpėjimas yra priskiriamas prie šio tipo ritmo sutrikimų. Galima teigti, kad prieširdžių virpėjimas gali būti nustatomas ir su žemesnio lygio aparatais, bet niekada nebūsite tikri kokia aritmija nustatoma ir ar dėl to reikia kreiptis į gydytoją.

Seni žmonės, senjorai

Apibendrinant prieširdžių virpėjimas yra pakankamai pavojinga būklė, tačiau ypač sunerimti turėtų senjorai virš 70 metų ir pacientai, kuriems diagnozuota arterinė hipertenzija, aritmija, širdies nepakankamumas ar kitos lėtinės širdies ligos. Būtent tokiems pacientams reikėtų daugiau dėmesio skirti aritmijų diagnostikai ir rekomenduojama pirkti kraujospūdžio matuoklį, kuris nustato ne tik pulso aritmijas, bet ir pavojingus sveikatai prieširdžių virpėjimus.

Šaltiniai:

[1] https://www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases/#tab=tab_1

[2] https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease

[3] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atrial-fibrillation/symptoms-causes/syc-20350624

[4] Page R.L., Wilkinson W.E., Clair W.K., McCarthy E.A., Pritchett E.L. Asymptomatic arrhythmias in patients with symptomatic paroxysmal atrial fibrillation and paroxysmal supraventricular tachycardia

[5] https://www.microlife.lt/technologies/blood-pressure/afib-technology

[6] Kearley K, Selwood M, Van den Bruel A, Thompson M, Mant D, Hobbs FR et al.: Triage tests for identifying atrial fibrillation in primary care: a diagnostic accuracy study comparing single-lead ECG and modified BP monitors. BMJ Open 2014; 4:e004565.

[7] Wiesel J, Arbesfeld B, Schechter D: Comparison of the Microlife blood pressure monitor with the Omron blood pressure monitor for detecting atrial fibrillation. Am J Cardiol 2014; 114:1046-1048.


Palikti komentarą

Komentarai yra peržiūrimi prieš paskelbiant