Kaip išsirinkti tinkamą inhaliatorių?

Išsirinkti tinkamą inhaliatorių gali būti pakankamai sudėtinga. Inhaliatorius turi daugybę parametrų, tokių kaip dalelių dydis, inhaliacijos greitis, darbinio ciklo trukmė, vožtuvų sistema ir t.t. Viena vertus, galima nusipirkti prietaisą netinkantį Jūsų problemai, kita vertus – permokėti už nereikalingas funkcijas.

Inhaliatorius, garai, inhaliatoriaus garai, kaukė

Dalelių dydis

Dalelių dydis yra vienas iš pačių svarbiausių inhaliatoriaus parametrų, jis nusakomas mikrometrais (µm). Kuo smuklesnės dalelės yra generuojamos, tuo juos giliau patenka į kvėpavimo takus ir geriau juose pasiskirsto. Kita vertus, stambesnės dalelės labiau tinka viršutinių kvėpavimo takų ligų profilaktikai ir gydymui. Dauguma Lietuvos rinkoje parduodamų inhaliatorių yra universalūs, jų dalelių dydis yra 3-4 µm. Tokios dalelės tinka ir viršutiniams ir apatiniams kvėpavimo takams inhaliuoti. Prietaisas, turintis minėtą dalelių dydį tiks faringitu, laringitu, astma, lėtine obstrukcine plaučių liga arba bronchitu sergančiam žmogui. Prie universalių inhaliatorių galime priskirti tokius populiarius modelius, kaip Microlife NEB200, Microlife NEB PRO, Microlife NEB Nano, Omron C801 KD bei Omron C101, LD-812U [1,2].

LD, Little Doctor

Little Doctor keičiamos galvutės, Little doctor inhaliacinė terapija, LD, Little Doctor

Kai kurie modeliai turi pažangius purkštukus, kurių pagalba galima nustatyti norimą dalelių dydį ir taip pasiekti efektyvesnę terapiją. Didelės dalelės (5 µm) pasirenkamos inhaliuojant viršutinius kvėpavimo takus (esant užsikimšusiai nosiai, rinitui, laringitui ar faringitui), o smulkiuos (3,5 µm) sergant astma, bronchitu, lėtine obstrukcine plaučių liga ar tracheitu. Prie tokių inhaliatorių galime priskirti visus kompresorinius Singapūro gamintojo "Little Doctor" inhaliatorius. Jie turi purkštukus su keičiama galvute, tad inhaliacinė terapija yra maksimaliai efektyvi ir pritaikyta Jūsų problemai (viršutiniams, viduriniams ar apatiniams kvėpavimo takams). 

Bendra taisyklė yra tokia – sergant apatinių kvėpavimo takų ligomis (astma, lėtinė obstrukcinė plaučių liga, bronchitas) reikia rinktis inhaliatorių, kuris turi kuo mažesnį dalelių dydį, o inhaliatorius, kurio generuojamos dalelės didesnės, labiau tiks viršutinių kvėpavimo takų gydymui (pvz. sergant laringitu, faringitu) [3]. 

Komplektacija

Dalys inhaliatoriui microlife, kauke inhaliatoriui

Prieš perkant inhaliatorių reikia būtinai atkreipti dėmesį į komplekte esančias papildomas dalis, nes atskirai jas įsigyti gali būti sudėtinga. Inhaliatorius vaikui komplekte turi turėti vaikišką kaukę, o aparatas suaugusiems – kaukę suaugusiam. Idealus variantas – abi kaukės komplekte. Rinkoje yra prietaisų, komplekte turinčių tik kūdikiams skirtą kaukę (Omron C301 DuoBaby), kiti prietaisai turi kaukes skirtas kūdikiams ir vaikams (Omron C801 KD). Nepaisant to, dauguma populiariausių modelių, tokių kaip Microlife NEB 200, Omron C101, LD-812U, LD-220C komplekte turi kaukes vaikui ir suaugusiam, tad tinka visai šeimai. Taigi rinkitės ne tik patį inhaliatorių pagal savo poreikius, bet nepamirškite atkreipti dėmesį ir į komplektaciją. Jeigu pirkdami suklysite ir komplekte nerasite reikalingo dydžio kaukės, galite nusipirkti universalius komplektus mūsų svetainėje:

Komplektas vaikui: https://aceso.lt/collections/inhaliatoriai/products/microlife-komplektas-inhaliatoriui-vaikams

Suaugusiam: https://aceso.lt/collections/inhaliatoriai/products/microlife-komplektas-inhaliatoriui-suaugusiui

Inhaliacijos greitis, vožtuvų sistema

Šie parametrai yra mažiau reikšmingi, inhaliacijos greitis (našumas) turi būti 0,2-0,5 ml/min. Jis gali būti ir mažesnis, bet tokiu atveju ilgėja inhaliacijos trukmė. Aparatas, turintis vožtuvų sistemą turėtų tarnauti ilgiau, nes tokia sistemą apsaugo prietaisą nuo vaistų at kitų inhaliuojamų skysčių patekimo į patį inhaliatorių.

Garsas

Omron C301 DuoBaby, omron inhaliatorius, inhaliatorius vaikui, inhaliatorius kūdikui

Inhaliatorius vaikui, o ypač kūdikiui, turėtų būti kuo tylesnis. Tylesniems galingiems kompresoriniams inhaliatoriams galima priskirti visus gamintojo Omron prietaisus bei kompaktišką gamintojo Microlife inhaliatorių NEB NANO. Tai pat ypatingu tylumu pasižymi tinkleliniai (MESH) inhaliatoriai, tokie kaip Microlife NEB 800 ir LD-812U. Jie neskleidžia praktiškai jokių garsų, tačiau jų dalelių dydis ir kiti parametrai dažniausiai būna šiek tiek prastesni už klasikinius kompresorinius inhaliatorius.

Papildomos funkcijos, ypač aktualios vaikams

LD-212C, LD, Little Doctor, inhaliatorius, inhaliatorius vaikui

Inhaliatorius vaikui gali turėti įvairias papildomas naudingas funkcijas ir dalis. Inhaliatorius LD-212C pasižymi žaisminga bei vaiko akį traukiančia išvaizda, modelis Omron C301 duobaby turi nosies aspiratorių užsikimšusiai nosiai valyti, o šveicariškas Microlife NEB PRO turi nosies plovyklę, kuria galėsite plauti nosį savo vaikui taip, kaip tai darote su jūros vandeniu.

Šaltiniai:

[1] https://www.omron-healthcare.com/eu/nebulisers

[2] https://www.microlife.lt/consumer-products/respiratory-care/nebuliser-devices

[3] https://erj.ersjournals.com/content/44/Suppl_58/P912

 


Palikti komentarą

Komentarai yra peržiūrimi prieš paskelbiant