Inhaliatorius – kada naudingas ir kaip naudoti?

Inhaliatorius (nebulaizeris) yra prietaisas, kurio pagalba vaistai ar kitos medžiagos yra disperguojamos, t.y. paverčiamos smulkiais lašeliais, kurie yra tinkami įkvėpti. Šis prietaisas yra skirtas įvairių kvėpavimo takų ligų gydymui ir profilaktikai. Pvz. laringitas, rinitas, lėtinė obstrukcinė plaučių liga, astma, bronchitas ir t.t.

Kada gali būti reikalingas inhaliatorius?

Tėvas su kūdikiu

Ikimokyklinio amžiaus vaikai serga kvėpavimo takų ligomis net iki 12 kartų per metus, tad jiems kvėpavimo takų priežiūra yra ypač aktuali. Nebulaizerio pagalba kvėpavimo takai drėkinami, skatinama bronchų sekrecija, inhaliuojami vaistai greičiau ir efektyviau veikia dėl žymiai geresnio pasisavinimo lyginant su vaistais vartojamais per burną. Reguliariai inhaliuojant natrio chloridą galima ženkliai padidinti vaikų atsparumą kvėpavimo takų ligoms. Inhaliatoriaus naudojimas kartais yra nepakeičiama procedūra ir suaugusiems. Inhaliacija naudojant šį prietaisą gali būti skiriama jei naudojamos labai didelės vaistų dozės, kai dozuoti inhaliatoriai yra neefektyvūs arba vaisto minėtoje formoje tiesiog nėra. Kalbant apie astmatikus, inhaliacija gali padėti greitai malšinti ligos priepuolį, o sergant lėtiniu bronchitu inhaliatoriaus naudojimas yra vienas iš efektyviausių būdų pasveikti.

Inhaliatorių tipai

Inhaliatoriai būna 3 tipų: kompresoriniai, ultragarsiniai ir tinkleliniai. Kompresoriniai Inhaliatoriai dažniausiai yra pakankamai galingi, jų parametrai lyginant su ultragarsiniais ir tinkleliniais yra geresni. Kita vertus, jie yra pakankamai dideli ir veikia garsiai, todėl gali būti problematiška naudoti tokį prietaisą kelionėje ar gydant kūdikį. Šioms problemoms išspręsti sukuri ultragarsiniai bei tinkleliniai inhaliatoriai, kurie veikia praktiškai be jokio garso, yra kompaktiški ir lengvi. Šių inhaliatorių minusas – didesnė kaina ir dažniausiai blogesni parametrai lyginant su kompresoriniais prietaisais.

Inhaliatoriaus naudojimas

Nepriklausomai nuo tipo, visų inhaliatorių naudojimas yra panašus. Į purkštuką pilamas inhaliatoriaus skystis (distiliuotas vanduo, natrio chloridas ar vaistai) ir prietaisas įjungiamas. Prie purkštuko galima prijungti 2 antgalius – kandiklį ar kaukę. Inhaliacijos naudojant kandiklį yra efektyvesnės, kadangi visas inhaliatoriaus skystis patenka tiesiai į bronchus. Terapija naudonat inhaliatoriaus kaukę yra mažiau naudinga, kadangi nemažai dalelių patenką į nosį, kondensuojasi ant veido ir pačios kaukės. Kita vertus, terapija naudojant inhaliatoriaus kaukę yra rekomenduojama vaikams, kadangi jiems gali būti sunku įkvėpti inhaliuojamą skystį, o maži kūdikiai išvis nemoka to daryti.

Pilamo skysčio kaitinimas

Skysčio kaitinimas

Šiuolaikiniuose nebulaizeriuose inhaliuojamas skystis nėra šildomas. Inhaliacija priklausomai nuo inhaliatoriaus tipo vyksta dėl oro spaudimo ar ultragarso. Šalti garai gali dirginti gerklę, erzinti kvėpavimo takus. Dėl šios priežasties rekomenduojama pašildyti inhaliuojamą skystį iki 60-80 laipsnių Celsijaus. Jeigu inhaliacija vyksta naudojant distiliuotą vandenį ar natrio chloridą jį šildyti galite, tačiau jei inhaliuojate vaistus reikia įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį arba pasitarti su gydytoju arba vaistininku prieš tai darant. Vaistai gali būti termolabilūs, t.y skilti esant aukštai temperatūrai arba kitaip keisti savo savybes, todėl ne visus vaistus galima šildyti.

Ką pilti į inhaliatorių?

Profilaktinės inhaliacijos yra atliekamos naudojant natrio chloridą. Turėkite omenyje, kad natrio chloridą geriau pirkti ampulėse arba kitose mažose talpose, kadangi po atidarymo šis skystis galioja apie 48 val. Jei natrio chlorido neturite, procedūrą galite atlikti naudojant paprastą vandenį (rekomenduojame distiliuotą vandenį tam, kad negadinti prietaiso). Esant įvairioms ligoms gydytojas gali paskirti inhaliuojamus vaistus, tokius kaip salbutamolis, ambroksolis ir t.t. Visada pasitarkite su gydytoju ar vaistininku prieš inhaliuojant bet kokius vaistus.

Taigi, inhaliatorius ir jo pagalba inhaliuojami skysčiai yra efektyvi ir šiuolaikinė terapija, skirta tiek vaikams, tiek ir suaugusiems, kurie serga kvėpavimo takų ligomis. Vaikams ypač aktuali profilaktika, o suaugusiems įsisenėjusių, lėtinių ligų gydymas.


Palikti komentarą

Komentarai yra peržiūrimi prieš paskelbiant