Inhaliacinė terapija

Inhaliacinė terapija

Inhaliacinė terapija- vienas moderniausių šiuolaikinių būdų siekiant išvengti kvėpavimo takų ligų arba jas palengvinti. Reguliarios inhaliacijos sudrėkina kvėpavimo takus ir didina jų atsparumą infekcijų sukėlėjams, mechaniniams dirgikliams, skatina kvėpavimo takų valymą bei normalia veiklą. Inhaliatoriai, dar kitaip vadinami nebulaizeriais - tai prietaisai, kurių pagalba ši procedūra atliekama. Vaistai, vanduo, fiziologinis tirpalas ar kitos skystos medžiagos yra garinamos ir per specialias sistemas „nešamos“ į žmogaus organizmą, pasiekia kvėpavimo takus ir taip sukelia tam tikrą poveikį.

Ligos, kurių gydyme gali padėti inhaliatorius:

  • Alergijos, astma ir kitos ligos, kurių metu būna paūmėjimai arba priepuoliai
  • Bronchitas, rinitas, kitos lėtinės kvėpavimo takų ligos
  • Ūminės kvėpavimo takų lygos – laringitas, faringitas.
  • Tam tikrais atvejais inhaliacinė terapija gali būti skiriama ir nervų, endokrininės, širdies ir kraujagyslių bei kitų sistemų veiklos sutrikimo atveju.

Kadangi inhaliacinė terapija yra vienas iš vaisto patekimo į organizmą būdų, naudojant nebulaizerį gali būti gydoma bet kokia liga, o aukščiau išvardintos ligos tai tik dažniausiai pasitaikantys susirgimai, kuriems taikoma inhaliacinė terapija. Būtinai pasikonsultuokite su gydytoju arba vaistininku prieš naudojant inhaliatorių bet kokiai ligai gydyti. Specialistas patars jums reikiamą vaistą, nustatys inhaliacijos trukmę bei dažnumą.

Inhaliacijos fiziologiniu tirpalu

Profilaktines inhaliacijas fiziologiniu tirpalu rekomenduojama atlikti nuolat, net ir nesergant. Tokiu būdu sumažėja peršalimo ligų pavojus, palaikoma normali kvėpavimo takų funkcija. Ypač aktualu profilaktiką atlikti vaikams, kadangi jie serga kvėpavimo takų ligomis kelis kartus dažniau, nei suaugusieji. Taip pat nuolatinės inhaliacijos rekomenduojamos žmonėms, kurie dirba su cheminėmis ar kitomis pavojingomis medžiagomis, kurių aplinkoje yra daug dulkių arba kitų smulkių mechaninių dalelių, kurios patenka į kvėpavimo takus. Dažniausiai profilaktikos tikslais inhaliacijos procedūrą užtenka atlikti 2 kartus per savaitę.

Jeigu profilaktiškai inhaliacijų neatliekate, tuomet rekomenduojama inhaliacijas fiziologiniu tirpalu pradėti vos pajutus pirmuosius peršalimo požymius. Esant dar tik pradinei ligos stadijai, inhaliacijos gali padėti užkirsti kelią sukėlėjų dauginimuisi. Laiku pradėta inhaliacinė terapija padeda išvengti rimtesnių kvėpavimo takų ligų, gali palengvinti ligos eigą. Šiuolaikiniai modernūs inhaliatoriai veikia itin tyliai, todėl yra maloniai naudojami vaikų.

Reguliarios inhaliacijos fiziologiniu tirpalu drėkina kvėpavimo takus, lengvina atsikosėjimą bei gali padėti pagerinti kvėpavimo funkciją. Taip pat inhaliacijos gali palengvinti tokius alergijos simptomus kaip čiaudulys, sloga, užsikimšusi nosis.

Nedėkite jokių papildomų vaistų ar medžiagų į fiziologinį tirpalą, skirtą inhaliacijoms, jei sveikatos priežiūros specialistas nenurodė kitaip. Fiziologinį tirpalą galima pakeisti distiliuotu vandeniu.


Palikti komentarą

Komentarai yra peržiūrimi prieš paskelbiant